Marka İsmi, Logo, Slogan, Kartvizit vb.

Kurumsal Kimlik Nedir?

Kurumsal Kimlik Nedir? Doğru Kurumsal Kimlik Nasıl Yapılır?
Ticaret sektöründe bulunan rekabetin içerisinde bir firmanın rakiplerinin önüne geçmesini sağlayan en temel gereklilik kurumsal kimliktir.

Kurumsal kimlik bir şirketin, işletmenin veya kurumun kendini görsel öğe kullanarak somutlaştırması, tanıtmasıdır. Bir şirketin, işletmenin veya kurumun markalaşma sürecinde imaj oluşturmasına katkı sağlar. Firmaların sektörde tutunmasına yardım ederler.
Bir şirketin, işletmenin veya kurumun tanıtıcı görsel öğeleri olarak kurumsal kimlikler kullanılmaktadır. Kurumsal kimlikler markanın logosu olarak düşünülebilmektedir. Dışarıdan bakan insana firmanın duruşunu temsil ederek tanınmasını ve insanlar tarafından hatırlanmasını sağlarlar.

Doğru Kurumsal Kimlik Nasıl Yapılır?
Firmalar kurumsal kimlik sürecinde ilk olarak ne istediklerine karar vermeliler. Firmanın yapılacak olan tüm işleri belirlenmeli ve onaylanmalıdır. Tasarım sürecine başlanmadan önce tüm süreç düzgün bir şekilde detaylı bir planlama yapılmalıdır.

Tasarım oluşturma sürecinde günümüz koşullarına ve gerekliliklerine uygun olacak şekilde hareket edilmelidir. Kurumsal kimliği oluşturan öğeler firmanın hitap ettiği çağın beklentilerine paralel bir şekilde olmalıdır. Firma çağa uygun hareket eder ise çağdaş ve kabul edilebilir bir imaj kazanmış olarak ifade edilir.

Bu tasarım sürecinde, Konya Reklam Ajansı Panel Ajans firmasında bulunan grafik ve tasarım uzmanları tarafından sunumlar hazırlanıp kurumsal kimlik edinmek isteyen firmalara sunum yapılmaktadır. Sunum yapılan firmanın yetkilileri yapılan sunumları inceleyerek akıllarında olan kurumsal kimlik ile uyuşan sunumları seçerler. Yapılan sunumlardan firmanın en beğendiği ve onayını alan sunum kullanılmaya başlanılarak kurumsal kimlik oluşturulur.

Kurumsal kimlik tasarımları üzerinde firma yetkililerinin isteği doğrultusunda birtakım değişiklikler yapılabilmektedir. Ortaya çıkacak olan tasarım firmanın isteklerine ve beklentilerine uygun olacak şekilde oluşturulmaktadır.

Konya Reklam Ajansı Panel Ajans firmamızın tasarladığı ve firmanın da istekleri ile birleşiminden oluşan tasarım firmanın istediği tüm alanlarda basılıp, yayınlanmaktadır.

Kurumsal kimlik oluşturma sürecinde önemli olan noktalar, zamanlama ve etki edilmek istenen hedef kitlenin belirlenmesidir. Aksi halde, bu süreç sonunda hedef kitlenin ilgisini çekmeyerek başarısızlıkla sonuçlanmaktadır. Ayrıca, firma ilgi çekmeyerek diğer firmalar arasında büyük oranda bir prestij kaybına uğramaktadır.

Kurumsal Kimlik Neden Önemlidir?
Kurumsal kimlik; oluşturulacak olan şirketin, işletmenin veya kurumun sahip olduğu markanın gerçek kimliğini yansıtarak markayı insanlara en uygun şekilde yansıtmaktadır.

Hedef kitlesinde olan toplumun ve kullanıcılara markayı, önceden belirlenmiş olan imaja sahip olmasına olanak sağlamaktadır.
Ticaret sektöründe olan rekabette markanın bir adım önde olmasını sağlamaktadır.

Kurumsal kimliğin marka çalışanları tarafından benimsenip çalışanlarda aidiyet duygusunun gelişmesini sağlamaktadır.
Kurumsal kimlik süreci bittikten sonra mutlaka Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan patent belgesi alınmalı ve bu patent belgesi ile kurumsal kimlik koruma altına alınmalıdır. Bu patent belgesi ile firmaya ait olan bilgilerin ve görsel öğelerin üçüncü kişilerce satılması ve çoğaltılması önlenmektedir. Kısaca, patent belgesi alınarak markanın sahip olduğu kurumsal kimlik özgün kabul edilip başka firmalarca taklit edilememektedir.

Kurumsal Kimlik Rehberi
Kurumsal kimlik rehberleri her şirketin, işletmenin veya kurumun farklı öğeler barındırması ile değişebilmektedir. Firmanızın sektörüne uygun olarak bu öğeler değişmektedir. Ana hatları ile bakılacak olursa kurumsal kimliğiniz aşağıdaki öğeleri barındırmalıdır. Konya Reklam Ajansı Panel Ajans firmamızın tasarladığı ve firmanın da istekleri ile birleşiminden oluşan tasarım firmanın istediği tüm alanlarda basılıp, yayınlanmaktadır.

Marka ismi
Kurumsal kimliğin oluşturulmasında ilk adım markanın isminin belirlenmesidir. Markanın ismi belirlendikten sonra logo tasarımı aşamasına geçilir.

Logo
Logo tasarımı en önemli aşamadır. Logo, kurumsal kimliğin mihenk taşı olarak kabul edilmektedir. Logo tasarım sürecinde font ya da sembol kullanılarak tasarlanmalıdır. Devam eden süreçte marka logosunun doğru bir şekilde kullanımı, marka logosunun hatalı şekillerde kullanımı, marka logosunu oluşturan renklerin paletinin belirlenmesi, siyah ve beyaz fontlarda kullanımı süreçleri devam etmektedir.

Font Kullanımı – Kurumsal Yazı Tipi Kullanımı
Markanın uzmanlar ile oluşturduğu kendine özgü font, bu fontun kurumsal belgelerde kullanımı kurumsal kimlik öğelerinin içerisinde yer almaktadır.

Slogan
Markanın sloganı en az markanın logosu kadar önemlidir. Akılda kalıcı ve dile dolanır şekilde olması istenmektedir. Markanın belirlemiş olduğu sloganı nerede ve nasıl kullanılacağı mutlaka belirlenmelidir. Slogan ile logo birlikte mi kullanılacak yoksa sonra mı kullanacağı gibi soruların mutlaka cevaplanması ve tasarlanma aşamasında belirlenmesi gerekmektedir.

Kartvizit
Firmanın kartvizit tasarımında marka ismi, logosu, sloganı ve kartvizit sahibinin veya firmanın iletişim bilgileri yer almalıdır. Ayrıca kurumsal kimliğin font aşamasında seçilen kurumsal yazı tipi kullanımı ile oluşturulmalıdır.

Antetli Kağıt ve Devam Kağıdı
Antetli kağıt, firma içi, firma dışı ve firmalar arasında yazışmalarda kullanılan bir kağıt türü olmaktadır. Antetli kağıt; markanın sloganını, markanın logosunu ve markanın iletişim bilgilerini içermektedir. Devam kağıdı ise marka logo kullanımı ile oluşturulmaktadır.

Zarflar
Torba zarf, diplomat ve para zarfı, pencereli ve penceresiz zarf, hava kabarcıklı zarf, kraft zarf, mektup ve cd/dvd zarfları tasarımları firmaya özgü olmalı ve mutlaka görünür bir şekilde firmanın logosunu içermelidir.

Dosyalar ve Kutu Tasarımı
Firma içinde kullanılan dosyalar veya firma dışına gönderilmekte olan dosya ve kutu tasarımları firmaya özgü olmalı ve mutlaka görünür bir şekilde firmanın logosunu içermelidir.

Klasörler
Firma içinde sıkça kullanılmakta olan klasörler firmaya özgü olmalı ve mutlaka görünür bir şekilde firmanın logosunu içermelidir.

Faturalar, Makbuzlar ve Fişler
Fatura, sevk irsaliyesi, gider pusulaları, irsaliyeli fatura, tediye makbuzu, tahsilat makbuzu, sipariş formları, sipariş fişleri, özel fatura tasarımları, teklif formları, iş takip fişleri, kasa fişleri ve tahsil fişleri firmaya özgü olmalı ve mutlaka görünür bir şekilde firmanın logosunu içermelidir.

Kartlar, Sertifikalar ve İlanlar
Tebrik kartları, dönkartlar, davetiye kartları, şablonlar ve eleman ilanları gibi marka tarafından iletilen tüm medya ilanları, firmaya özgü olmalı ve mutlaka görünür bir şekilde firmanın logosunu içermelidir.

Bayrak ve Giydirmeler
Reklam araçları olarak kullanılan araç giydirme, bina giydirme, billboard reklamları, flama ve bayrak, rolluplar, örümcekler, standlar ve kürsü tasarımları markanın tanıtım sürecinde yoğun olarak kullandığı kurumsal kimlik araçlarından biridir, ve iyi planlanması gerekmektedir.

Tabela Tasarımları
Tabela tasarımları bir firma için önemlidir. İster kurumsal kimliğine uygun yönlendirme tabelası, ister firmanın departmanlarının isim tabelaları veya firma dışı ve firma içi tabelalar iyi tasarlanmalı ve marka fontu ile oluşturulmalıdır.

Ambalaj Tasarımları
Markanın ürün satışında veya tanıtımlarda kullanacağı çanta, poşet, koli ve kutuların tasarlanma aşamasıdır. Ambalajların tasarımları firmaya özgü olmalı ve mutlaka görünür bir şekilde firmanın logosunu içermelidir.

Promosyon Tasarımları
Firmanın çalışanlarına verdiği veya reklam amaçlı olarak kullandığı defterler, ajandalar, kalemler, bloknotlar gibi kırtasiye ürünleri veya usb, saat gibi teknolojik ürünlerin tasarlandığı aşamadır. Bu tasarım ürünleri mutlaka görünür bir şekilde firmanın logosunu içermelidir.

E-Mail İmzası
Firma içerisinde veya firmalar arasında yapılan mailleşmelerde kullanılan e-maillere imza mutlaka eklenmelidir. E-mail imzasının içinde mutlaka isim bilgileri, adres, web site adresi ve sosyal medya bilgileri yer almalıdır.

Mailing Şablonu
Mailing şablonları, markada gelişen gelişmeleri veya yeni müşteriler ile iletişim halinde olurken kullanılmaktadır.

Web Sitesi
Markanın web sitesi yeni müşteriler edinmek için kullanılan en önemli araçtır. Konya Reklam Ajansı Panel Ajans bünyesinde bulunan uzman web tasarım ekibimiz sayesinde bu konuda şüphe duymanıza gerek kalmayacaktır.

Sosyal Medya Kiti
Sosyal medya hesapları oluşturulması sürecidir.

Kurumsal Kimlik Rehberi
Yukarıdaki süreçlerin tamamlanması ile kurumsal kimlik rehberi oluşturulur ve kurumsal kimlik süreci tamamlanmış olunur.

Doğru bir kurumsal kimlik ile markanızı kurumsallaştırmak için Konya Reklam Ajansı PANEL AJANS' dan destek alabilirsiniz. Ayrıca Tanıtım filmi, Ürün Fotoğraf çekimi, SEO, Grafik tasarım ve Sosyal medya hizmetleri gibi bir çok hizmeti tek bir noktadan alabilirsiniz.